To ni lekcija iz grščine
Avtor: Igor Pirnovar

Preden nadaljujemo moram povedati, da strani, ki sem jih vključil pod skupnim naslovom Antični grški jezik niso lekcija iz grščine. Omeniti moram tudi, da nisem lingvist in, da ne govorim Grško, vendar pa sem se potem, ko sem pred nekaj leti resno začel študirati etruščanske napise, lotil temeljitega študija antične grščine skupaj s še nekaj starimi jeziki. Kmalu mi je namreč postalo jasno, da je grščina pri Etruščanih igrala pomembno vlogo in to tako po vsebinski kot tudi jezikovni plati.

Etruščanski teksti velikokrat omenjajo grške mitološke motive, bitja in junake in to je me je najprej vodilo pri mojih odločitvah o izbiranju grškega gradiva. Odkril sem veliko zanimivih stvari od katerih me je najbolj prevzela podobnost ali sorodnost grških besed s slovanskimi. Da sem začel iskati slovanske primesi v grščini sem bil motiviran potem, ko sem odkril, da ima veliko antičnih grških mitoloških in literarnih junakov kot tudi toponimov praktično slovanska in včasih celo slovenska imena. To dejstvo je bistveno spremenilo moje razumevanje in pogled na Venete ter je pomenilo obsežno razširitev same venetske teorije v zamegljeno praznino med Anatolijo in severnim Balkanom tudi na področje Grčije in Peloponeza, kjer sem že od mojega prvega stika z venetsko teorijo videl pretrgano kontinuiteto. V resnici sem prve namige, da se bo nekaj takega zgodilo dobil že ob študiju Etruščanov, ko sem postal prepričan, da so Etruščani in Grki nastali na zelo podobna si načina, tako da sem videl Etruščane kot časovno ali nekako drugače zgodovinsko ali pa jezikovno zamaknjene Grke – ali kot bi rekel fizik: "Etruščani so Grki majhnim faznim premikom".

Ker sem pred tem že skoraj leto in pol delal na etruščanskem slovarju z namenom iskati sorodnosti med etruščanščino in slovanskimi ter venetskim jezikom, se mi je izostril posluh za glasovne transformacije, ki so značilne tako za slovanske kot tudi za etruščanščino in grški jezik. Vedno več sem brskal po grških učbenikih in se končno končno jeziku popolnoma posvetil. Od tod ni bilo več daleč do študija slovnic prej omenjenih jezikov in končno sem odkril še jezikovno arheologijo, ki me je prijetno presenetila s relativno zanesljivimi časovnimi opredelitvami nastanka posameznih besed in jezikovnih ali slovničnih oblik. Ob pomoči obče zgodovine in datiranja tam sem odkril, nekaj sumljivega pri interpretacijo najstarejše mikenske grščine na glinastih ploščicah zapisanih v ti. "Linear-B" pisavi o čemer bomo spregovorili v članku "Grški besedi križ in zlato". Sicer pa se bomo poleg jezikoslovnih tematik podali v grški mitološki svet, in si ogledali grška lastna imena, ki se jih da dodatno pojasniti s pomočjo slovanskih jezikov, s čemer bomo poizkusili prikazati, da je eden od jezikov iz katerih je nastal grški jezik bil venetski. Grška mitologija je zelo hvaležen medij za študij jezika ker nam daje določeno smiselno podlago ter nam s tem pomaga opredeliti nek časovni vrstni red in možne paralele z razvojnimi stopnjami jezika. Za primer si lahko pogledamo kako je branje o grški mitologiji avtorja opozorilo na grško besedo, ki pomeni sever.

To torej so stvari, ki jih boste pri vašem izboru tekstov pod zgoraj omenjenim skupnim naslovom Antični grški jezik in tudi v drugih poglavjih tega dela večkrat srečavali. Želim vam prijetno, upam pa tudi zanimivo in zabavno branje.

 

 


Izbor glavnih tem (Veneti, Grki, Etr...)         Izbor glavnih tem

 

©2006


Document:
URL:
Last Updated: