Kdo so Etruščani
Avtor: Igor Pirnovar

Uvod
Zakaj so Etruščani za nas tako zelo pomembni?

Etruščani so izumrli narod

Od kod so prišli kdo so njihovi predniki?

Kje so živeli?

Kakšen je bil njihov vpliv na kraje kjer so živeli?
Ali so pustili jezikovne sledove?
Ali je mogoče da so še med nami?


 

PRIPRAVE (Slovensko)

ETRUŠČANI – TEORIJE ZA 21. STOLETJE

Lucijan Vuga (http://www.revijasrp.si/knrevsrp/revsrp59/lucvu59/etrush59.htm)
~/Zg/Recds-Pisma/Recds-Zapisi/Veneti/igV-vuga/Veneti-n-Etru-v-Italiji/Giuseppe-Sergi.txt

STELA: HETITSKI VOJAK NA ETR. NAGROBNIKU

Eden od dokazov naj bi bila tudi stela iz travertina, posvečena Larthi Atharniesu (eL-p142), ki so jo našli v kraju Pomarance v Volterranu in je zdaj v firenškem muzeju. Click to enlarge (Kliknite za povečano)

Predstavlja vojščaka v dolgi tuniki s šlemom, izpod katerega mu padajo na ramena dolge kite; v rokah drži veliko krivo sabljo, ki se proti vrhu razširja; na nogah ima sandale z dolgo, navzgor zavihano konico, kar vse ustreza Hatijcem, kot jih poznamo s spomenikov, kar še poudarjajo dolgi lasje in obrita brada. Gre za Etruščana v opravi, ki kaže njegov izvor, torej enega od Hatijcev, ki so vladali v Mali Aziji in mnogo njihovih spomenikov je najti tudi v Lidiji, od koder so prišli Etruščani.

 

Uvod
Zakaj so Etruščani za nas tako zelo pomembni?

Ob več ali manj priznani anonimni prisotnosti Slovanov od časov Karantanije in kralja Sama naprej, ko se skozi staro-cerkveno slovanščino in Brižinske spomenike svetlikajo dokazi o naši verjetno dosti bolj mogočni preteklosti, kot nam jo pripisuje akademska elita, saj so v tem času z izjemo Grkov, Rimljanov in nekaj Irskih samostanov povsod po Evropi bili še v glavnem nepismeni in so pod okriljem rimskega imperija uporabljali le latinščino, kar je imelo negativni vpliv na razvoj zahodno evropskih lokalnih jezikov in etničnih skupnosti. Vendar pa je še najmanj znanega o našem najsvetlejšem obdobju po-venetske dobe, ki ga odkrijemo v času in prostoru Etruščanov, v katerem obstaja nešteto neizpodbitnih arheoloških in najbolj zgodnjih dokazov evropske pismenosti v obliki več tisočih etruščanskih napisov med katerimi je nekaj takih, ki na osnovi jezika Venete neizpodbitno potrjujejo kot prednike Slovanov; kliknite za izvrstni primer: "OanXvil" je venetski biser med etruščanskimi napisi (novo okno)].

Obstaja dovolj dokazov, da venetska in etruščanska pisava izvira iz več kot 7000 let stare vinčanske kulture in, da feničanska teorija ni resnična. Klikni: Kje so se Grki naučili pisati (novo okno).
Še več, iz etruščanskih napisov lahko razberemo, da so Veneti bili enakovredna etnična in kulturna grupacija, ki jo je mogoče zaslediti tudi v najvišjih sferah takrat nastajajočih civilizacij. To sem obširneje obdelal v temi "Etruščani (Raseni)" pod naslovom: Etruščani in venetska spiritualnost (novo okno).

Čeprav je tudi pri Grkih in Rimljanih zelo viden venetski odtis predvsem v njihovih jezikih, nam zaenkrat edino etruščanski napisi neizpodbitno potrjujejo, da so Veneti - naši predniki bili ne le prisotni, ampak so bili pomembni, morda celo ustanovni del etruščanske družbe. Medtem, ko bi verjetno bilo izredno težko prepričati svetovno javnost, da velik del mitoloških grških imen, ali pa rimskih imen kot tudi besed in toponimov po celotni Italiji, izvira iz slovanskim jezikom podobne venetščine, pa sem prepričan, da bo dosti lažje dokazati, da so ti naši predniki - Veneti prebivali med in se morda celo smatrali za Etruščane.

 

Etruščani so izumrli narod

 

Od kod so prišli kdo so njihovi predniki?

The question of Etruscan origins rarely comes up because it is as controversial as the arrival of Slavs to Europe in 6th century AD. As long as the evidence about the linguistic similarities between Etruscans, Slavs and Venetic is ignored, there is no need for the Etruscologists to open yet another can of worms. However, I believe that competent linguists should be able to intervene and stop ludicrous theories as the Etruscan migration to Italy, just as they should have dismissed equally ridiculous theories about the two Greek invasions of Peloponnese. All these nations were born in their currently known homelands as new nations as a result of mixing between different migrants and indigenous Veneti (Pelasgi) over a longer 1000 or 2000 year periods which stretch all the way back to the Bronze Age.

The search for non-European origins of most of the western nations in Europe was the extension of the defeated nationalistic ideas that gave raise to the Nazi ideologies, and academics had to find "an undefined far away place", where languages got mixed before their arrival to their actual homeland in Europe. It is time that the linguists wake up and see the things for what they are.

So far the Etruscologists have done an excellent job in hiding the Slavic (Venetic) linguistic patterns in Etruscan language. However I do believe, should anybody seriously argue in favor of linguistic similarities between Etruscan and Slavic languages, the question of Etruscan origins would come up immediately, for which the Etruscologists and the other historians and linguists - traditionalists are well prepared, that is why they always insisted on finding the original homeland outside Italy. If Etruscans never existed outside Italy, it is impossible that they could have picked up Slavic (Venetic) linguistic patterns elsewhere, which is unacceptable for those who are keeping Slavs outside the European past until after the hypothetical Migration Period, also known as Barbarian Invasions.

The idea that Trojans and Aeneas were Veneti goes a long way, but it also runs against the basic belief of the Etruscologists, for whom nothing is more important than to prove that Etruscans have no relationship to neither Veneti and even less likely to Slavs, who according to them, also are in no way shape or form related to Veneti.

 

Kje so živeli?

 

Kakšen je bil njihov vpliv na kraje kjer so živeli?

 

Ali so pustili jezikovne sledove?

 

Ali je mogoče da so še med nami?

 

 

 

 

 

 


 

Na začetno kontrolno kazalo / Domov; (Home)       Nastavi začetno kazalo (tu na levi)

 


Document:
©2005-2010 Igor H. Pirnovar
URL:
Last Updated: